Sunday, April 10, 2011

.telur tiruan dan telur asli.

saya pasti dan yakin 99% manusia muka bumi suka makan telur. kan? xkira la telur ayam, telur itik, telur penyu, dan telur-telur. yang 1% lg tue mesti elekgik makan telur. makan telur ja rasa gatal seluruh badan kan kan?? haha..baru-baru ni malaysia digemparkan dengan telur tiruan. ala, malaysia baru mau kecoh padahal benda ni sudah lama di negara china.


telur turuan, mengikut kefahaman saya telur ini berasal dari china, dan ianya adalah perkara biasa di china. pengguna di negara itu telah dinasihatkan supaya mengawasi telur telur tiruan ketika mereka hendak membeli telur. so, malaysian when u buy a egg makesure u buy a right egg! okay.



Cara mengenal telur ayam tiruan:

  1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
  1. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
  2. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
  3. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
  4. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
  5. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
  6. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
  7. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.
  8. Telur ayam tiruan jika digoreng akan menghasilkan gelembung-gelembung udara yang lebih banyak daripada telur ayam tulen. 

Selain daripada itu,rasanya adalah lebih sedap berbanding telur tulen,manakala kulitnya lebih mudah pecah berbanding dengan yang tulen.Ciri-ciri lain adalah:-
  • Lebih besar dari yang tulen 
  • Tidak berbau
  • Berkilat 
  • Kasar




2 orang hebat..:

beloghakimy said...

nice info... nak tau camner nak buat telur ni check out my blog okayh..

hafiz hafizol said...

telur palsu?? baru taw nie.. tQ.. huhuhuk...